Jak ponownie wysłać e-maile w Klaviyo

read
Last updated at:

Czego się dowiesz?

Poznaj 2 metody ponownego wysyłania e-maili w sekwencjach i kampaniach w Klaviyo.

Możliwość ponownego wysłania e-maili z sekwencji i kampanii może być bardzo korzystna, gdy pojawi się taka potrzeba. Załóżmy, że klient kontaktuje się, bo nie może znaleźć e-maila z kuponem powitalnym z Twojej sekwencji. Chcesz, aby klienci, szczególnie ci kupujący po raz pierwszy, otrzymali tego e-maila. Najlepiej ponownie wysłać wiadomość. Możesz też ponownie wysyłać wiadomości, jeśli zauważysz, że ktoś został pominięty z jakiegokolwiek powodu; np. z powodu Inteligentnej wysyłki Smart Sending.

Istnieją dwa sposoby ponownego wysłania dowolnej wiadomości e-mail z sekwencji lub kampanii do jednego odbiorcy:

  • Z poziomu osobistej skrzynki odbiorczej indywidualnego profilu
  • Z widoku Aktywność odbiorców wiadomości

Ograniczenia

Pamiętaj o kilku ograniczeniach związanych z ponownym wysyłaniem wiadomości e-mail:

  • E-maile możesz wysyłać ponownie tylko w Klaviyo, a nie SMS-y/MMS-y.
  • W Klaviyo można ponownie wysyłać tylko wiadomości oznaczone jako "wysłane" lub "pominięte". Jeśli wiadomość jest obecnie zaplanowana do wysłania lub została anulowana, nie można jej wysłać ponownie.
  • Możesz wysyłać ponownie wiadomości tylko pojedynczo.
  • Podgląd wysłanej wiadomości wyświetli treści dynamiczne na podstawie bieżących danych na koncie Klaviyo, a nie tego, co zostało wysłane w oryginalnym e-mailu. Dotyczy to również wiadomości wysłanej ponownie.
  • Na przykład jeśli w e-mailu używasz imienia jako treści dynamicznej, a potem zmienisz imię powiązane z profilem, podgląd wysłanej wiadomości pokaże nowe imię. Podobnie, gdy wyślesz wiadomość ponownie, ponownie wysłana wiadomość użyje nowego imienia.

Ponowne wysyłanie z profilu

Jeśli chcesz ponownie wysłać wiadomość z sekwencji lub kampanii do konkretnego odbiorcy:

  1. Wyszukaj konkretne kontakty za pomocą paska wyszukiwania w lewym górnym rogu konta.
      • W pasku wyszukiwania możesz użyć imienia kontaktu lub adresu e-mail.
  2. W prawym górnym rogu profilu kliknij Wiadomości i znajdź e-mail, który chcesz wysłać ponownie, na karcie Wysłane lub Pominięte.
  3. Kliknij Wyślij ponownie.

The Resend option can be found to the right of the right of the message title under Actions.

Ponowne wysyłanie na podstawie aktywności odbiorcy

Możesz też wysłać ponownie z karty Aktywność odbiorców zarówno w sekwencjach, jak i kampaniach. Pamiętaj, że po kliknięciu przycisku Wyślij ponownie widok będzie wyświetlany jako Wysłano. Odświeżenie strony usunie wiadomość i będzie można wysłać ją ponownie.

Gdy wcześniej pominięta wiadomość e-mail zostanie wysłana ponownie, zapis pierwotnego pominięcia pozostanie, a kontakt nie będzie widoczny na karcie Odbiorcy. Po ponownym wysłaniu Klaviyo ponownie uruchomi wiadomość e-mail z tą samą treścią, ale nie zmieni to zapisu pierwotnej wysyłki.

Innymi słowy, profil nie przeniesie się z karty Pominięte do karty Odbiorcy, ponieważ jest do niego wysyłany dodatkowy, oddzielny e-mail.

Będzie można jednak śledzić, że ponownie wysłany e-mail został odebrany w Kanale aktywności w profilu kontaktu, a kolejne otwarcia i kliknięcia również będą śledzone.

Ponowne wysyłanie sekwencji

Aby wysłać ponownie wiadomości sekwencji:

  1. Przejdź do konkretnej sekwencji i wiadomości sekwencji.
  2. W sekcji Wydajność na pasku bocznym kliknij Wyświetl szczegóły.
  3. Przejdź do Aktywność odbiorców > Odbiorcy.
  4. Najedź kursorem na profil, do którego chcesz wysłać ponownie, i kliknij Wyślij ponownie. Pamiętaj, że gdy wysyłasz ponownie e-mail z sekwencji, nie zastosujemy żadnych filtr sekwencji. Kliknięcie Wyślij ponownie spowoduje natychmiastowe wysłanie wiadomości do odbiorcy bez zastosowania żadnych filtrów. Inteligentna wysyłka Smart Sending również nie jest stosowana do ponownych wysyłek.

You can view the resent message in the Recipients tab.

Ponowne wysyłanie kampanii

Proces ponownego wysłania kampanii jest prawie identyczny jak w przypadku sekwencji.

  1. Kliknij kampanię, którą chcesz wysłać ponownie.
  2. Przejdź do karty Aktywność odbiorców.
  3. Najedź kursorem na profil, do którego chcesz ponownie wysłać kampanię.
  4. Kliknij przycisk Wyślij ponownie. Pamiętaj, że Inteligentna wysyłka Smart Sending nie ma zastosowania do ponownych wysyłek.

The campaign Recipient tab looks almost identical to the flows version.

x
Czy ten artykuł był pomocny?
Liczba użytkowników, którzy uważają ten artykuł za przydatny: 78 z 148