Czego się dowiesz?
Dowiedz się więcej o różnych alertach i komunikatach ostrzegawczych, które mogą się pojawić podczas konfigurowania sekwencji. Te komunikaty pojawiają się, gdy konfiguracja jest niekompletna lub gdy zmienia się funkcja i konfiguracja nie jest już prawidłowa.
Alerty będą wyświetlane z czerwoną ikoną w przypadku problemów, które uniemożliwiają działanie sekwencji, lub z żółtą ikoną w przypadku problemów, które wymagają rozwiązania, ale nadal pozwalają sekwencji działać. Wszelki powiązany tekst zostanie podświetlony odpowiednim kolorem.
Alerty dotyczące sekwencji mogą pojawiać się w 2 różnych miejscach, które zostaną omówione w tym artykule:
- Karta Sekwencje — miejsce, w którym możesz zobaczyć listę wszystkich sekwencji na swoim koncie.
- Kreator sekwencji — edytor używany podczas tworzenia sekwencji.
Alerty na karcie Sekwencje
Podczas przeglądania karty Sekwencja dostępne są 2 typy alertów:
- Nazwa sekwencji wyświetlana na czerwono oznacza, że sekwencja nie może działać bez odpowiedniego działania. To pojawia się, gdy sekwencja została utworzona, ale wyzwalacz nie został jeszcze skonfigurowany.
- Żółta ikona ostrzeżenia w kolumnie Status wskazuje, że sekwencja nadal będzie działać, ale niektóre elementy mogą zostać pominięte, jeśli nie zostaną podjęte odpowiednie działania. Najedź kursorem na ikonę, aby uzyskać więcej informacji o problemie. Może to obejmować wiadomości lub inne działania, które zostały dodane, ale jeszcze nie zostały skonfigurowane, lub mają nieprawidłowe ustawienia.
Alerty kreatora sekwencji
Elementy w kreatorze sekwencji, które nie zostały skonfigurowane lub mają nieprawidłową konfigurację, będą wyświetlać odpowiedni komunikat ostrzegawczy na karcie działania. Ostrzeżenie oznacza, że element zostanie pominięty, dopóki nie zostanie prawidłowo skonfigurowany.
Aby wyświetlić wszystkie alerty:
- Kliknij po prawej stronie paska nagłówka przycisk ikony Alerty, aby otworzyć centrum działań w sekwencji. Odznaka wskazuje liczbę aktywnych alertów w Twojej sekwencji.
- Na liście alertów masz kilka opcji:
- Kliknij monit (np. Skonfiguruj), aby wyświetlić panel konfiguracji dla elementu sekwencji, którego dotyczy problem.
- Kliknij Odrzuć , aby przenieść alert do karty Odrzucone .
- Kliknij kartę Odrzucone , aby wyświetlić wszystkie wcześniej odrzucone alerty, które możesz przenieść z powrotem na kartę aktywni.
W przeciwnym razie możesz wyświetlać nieskonfigurowane stany i inne alerty bezpośrednio na obszarze roboczym sekwencji, widoczne na karcie dla każdego działania. Kliknij kartę sekwencji, aby wyświetlić zmiany, które należy wprowadzić.
Pamiętaj, aby zapisać wszelkie zmiany wprowadzone w elementach sekwencji. Ostrzeżenie pozostanie, jeśli wyjdziesz z panelu konfiguracji bez zapisania zmian.
Kliknij poniższe podsekcje, aby dowiedzieć się więcej o alertach dla każdego elementu sekwencji.
Aby wiadomości mogły zostać wysłane, wymagane jest:
- Temat wiadomości (e-mail)
- Prawidłowy adres nadawcy z domeną firmową (e-mail)
- Szablon (e-mail) lub treść wiadomości (SMS i push)
W przykładowym e-mailu poniżej występują 2 problemy z konfiguracją, które należy rozwiązać:
- Wiadomość w sekwencji korzysta z e-maila z domeną dostawcy skrzynki odbiorczej (@gmail.com) która nie jest prawidłowym adresem nadawcy. Adres nadawcy musi zostać zmieniony na adres e-mail, który korzysta z domeny Twojej witryny. Dotyczy to również alertów wewnętrznych.
- Wiadomość w sekwencji nie ma jeszcze wybranego szablonu. Wiadomości wymagają szablonu, aby mogły zostać wysłane.
Do wysłania alertów wewnętrznych wymagane jest:
- Co najmniej 1 odbiorca w polu Wyślij do
- Prawidłowy adres nadawcy
- Temat
- Zawartość wiadomości
Opóźnienia czasowe wymagają wpisania liczby w polu Ustaw opóźnienie czasowe.
Aby podziały działały, wymagają skonfigurowania co najmniej 1 warunku.
Podziały mogą mieć ostrzeżenie, jeśli warunek nie jest już prawidłowy. Na przykład jeśli określona właściwość nie jest już użyteczna w warunkach podziału, w panelu konfiguracji podziału pojawi się komunikat ostrzegawczy.
Filtry zastosowane do wyzwalacza lub pojedynczej wiadomości w sekwencji są opcjonalne. Mogą wyświetlać ostrzeżenie, jeśli warunek nie jest już prawidłowy. Na przykład, jeśli określona właściwość nie nadaje się już do użycia w warunkach filtrowania, w panelu konfiguracji filtra pojawi się komunikat ostrzegawczy.